Wednesday, 5 August 2015

Hilangkan Batuk Berkahak Anak Kecil

Assalamualaikum n salam sejahtera.... dah lama pulak rasanya tak berkongsi cerita kat dlm blog ni...

Nak story mory sikit... Anak teman yang nombor 2 si Mikael tu dah didiagnos as Acute Broncholitis... huhu... so saddddd.... Makanya dia kadang-kadang senang nak dapat batuk berkahak kalo perubahan cuaca yang tak menentu dan agak sensitif ngan habuk-habuk durjana....

Boleh kata setiap bulan mesti nak kena beli ubat batuk n ubat kahak kat klinik... Dulu masa kecik mmg dah amalkan campurkan Omega Guard dalam susu dia. Tapi hari tu terputus bekalan Omega Guard, makanya bila campur balik dalam susu dia, dia macam reject susu tu n nak mak dia bancuh susu lain... Ye lah dah besor kan.... dah pandai main rasa-rasa ngan lidah dia.....



Minggu lepas, bunyi batuk berkahak dia datang lagi... mula la mak dia risau... Selain dok bagi gak Seretide (nama inhaler dia), saya nekad nak try gak lagi bagi Omega Guard ni. Tapi yang bestnya x payah bagi hari-hari. Saya cuma potong sikit kapsul tu, campurkan minyak ikan Omega Guard tu dlm susu, goncang-goncang, bagi selang 2/3 hari. Saya buat dua kali baru-baru ni.... Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah.... bunyi kahaknya dah berkurang sangat-sangat. Dan batuknya pun sedang recover sekarang ni...

 Jadinya sekarang ni kena make sure dalam seminggu tu mesti gak campur Omega Guard dalam susu dia. Supaya dia biasa minum n tak reject dah susu dia. Selain dari elokkan batuk berkahak, Omega Guard ni pun sesuai untuk kecerdasan otak dia... Haaaa x ke untung tu... All in 1 package.... Yang lagi untung tu, kami kongsi botol yang sama. Maknanya Omega Guard ni bukannya khas untuk anak-anak, tapi mak n bapak nya pun buleh tumpang sekaki.... Mak n bapaknya makan sebab nak kawal kolestrol dalam badan, n untuk faktor kekurusan jugak.... heheheeh... Bapaknya pun perokok tegar, maka kadang-kadang tu ada gak time batuk berkahak. Tu yang kena bagi bapaknya makan Omega Guard ni jugak tu......

Oklah, sekian lah saja perkongsian cerita untuk kali ni... Kalau nak tau lebih lanjut pasal Omega Guard ni, buleh la kontek mak Mikael ni ye...






0 comments:

Post a Comment