Monday, 6 November 2017

Cara Mengatasi Kulit Kusam

Haluuuuuuuu... Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... Bersua lagi kita..... Tq Tq Tq sebab sudi baca entry saya lagi kali ni...

Kali ni saya nak mengomel pasal kulit kusam pulak.... Kulit kusam ni bukan bermakna orang yang berkulit gelap je boleh terus dikategorikan sebagai pemilik kulit kusam. Tapi orang yang berkulit cerah pun ada je yang mengalami masalah ni...

KENAPA KULIT MENJADI KUSAM?

Image result for kulit kusam
Kulit boleh menjadi kusam boleh terjadi akibat pertambahan usia. Faktor perubahan hormon juga boleh menumpukan sel-sel mati melekat abadi di pori-pori anda. Yang paling penting, kurangnya perawatan kulit secara rutin yang tepat dan pengawalan diet yang baik juga boleh membuatkan seseorang untuk sukar mendapatkan kulit yang cantik bersinar (glowing).

Antara lain yang menjadi penyebab kulit seseorang tu jadi kusam jika kulit kita sering terdedah kepada cahaya matahari, kurang makan buah-buahan dan sayuran, tidur yang tidak cukup, kurang minum air masak dan sering bertukar ganti alat-alat kosmetik. Mengerikan tak....??

BAGAIMANA NAK MENGATASI KULIT DARI MENJADI KUSAM?

Cara yang paling senang dan murah adalah untuk mendapatkan tidur dan rehat yang cukup,Tapi AWAAASSS... jangan sampai overdose pulak tidurnya...




Ini mungkin ada sesetengah orang terlepas pandang... Sentiasalah memakai krim pelindung UV. Ada pelbagai brand yang dijual dengan pelbagai range of price. Tak kiralah sama ada yang bekerja di luar ataupun di dalam ofis, sentiasa pakai pelindung kulit ni ya...


Banyakkan makan sayur dan buah dalam diet seharian. Cuba kawal pengambilan makanan yang berminyak, bergoreng dan berlemak tinggi.



Pastikan minum air masak banyak-banyak ya. Cuba capai untuk minum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau untuk lebih tepat lagi, setiap 25kg dari berat badan kita, hendaklah kita minum 1 liter air masak. Maknanya, kalau berat badan anda 50kg, pengambilan air masak sebanyak 2 liter sehari adalah yang paling ideal untuk anda.



No automatic alt text available.No automatic alt text available.
Percaya atau tidak, pengambilan suppelement juga membantu untuk mendapatkan kulit yang glowing dan cunsss gitu... Kalau mau, boleh pilih antara dua pilihan di atas.  Kedua-duanya insyaa Allah dapat membantu menghindari kulit kusam. Macamana saya boleh ala-ala pasti sangat ni? Sebab saya baru pulang bercuti dengan keluarga, dalam gambar yang diambil beramai2 tu, saya bukanlah paling cerah dalam keluarga, tapi dalam gambar2 tu baru saya terperasan istilah glowing.... *winkwink

Dan ya, memang saya makan kesemua vitamin yang saya share di atas. #taksungguhtakkata


Sekian perkongsian untuk kali ini... Semoga ianya memberi manfaat kepada anda yang telah sudi membacanya.... Lap yuuuu...


+Balqisy Baklee a.k.a MakBreeKael
012.654.4373



6 comments:

  1. Bestnya.. Kan kalu dpt kekalkan kulit nie cantik Sentiasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Impian setiap orang tu... Baek pmpuan mahupun lelaki...

      Delete
    2. Best kalau dpt kulit idaman.. Best segala cela.

      Delete
    3. Bila kulit cantek, self confidence boleh naek.... 😉

      Delete
  2. Hilang segala cela yang ada kat muka bila kita jaga dan ambil makanan tambahan.

    ReplyDelete